Znanost kuhanja: Učenje oseb z intelektualnimi ovirami na področju STEM skozi kuhanje
Cilji
- Spodbujanje učenja predmetov STEM med odraslimi osebami z motnjami v duševnem razvoju s pomočjo kuhanja.
- Učenje teh predmetov narediti bolj privlačno in zabavno.
- Povečanje znanja o predmetih STEM.
- Povečati samostojnost oseb z intelektualnimi oviranostmi.
Aktivnosti
- Razvoj inovativnega pristopa “Učenje področja STEM skozi kuhanje” za osebe z motnjami v duševnem razvoju.
- Produkcija kuharske knjige o učenju STEM – Zbirka orodij.
- Razvoj učne dejavnosti, ki temelji na igrah.
- Vsi rezultati projekta na voljo v petih evropskih jezikih.
- Kakovost in razširjanje rezultatov projekta.
Rezultati
- Inovativen pristop za učenje področja STEM skozi kuhanje za osebe z motnjami v duševnem razvoju in orodja za njegovo implementacijo.
- Uporabniku prijazna učna kuharska knjiga.
- Aktivnost, ki temelji na igri za večjo motivacijo in interakcijo učečih.
Vplivi na okolje
- Izboljšanje strokovnega znanja in spretnosti osebja partnerskih organizacij na področju razvoja in izvajanja učnih dejavnosti na področju STEM za ranljive ciljne skupine učencev, zlasti za osebe z motnjami v duševnem razvoju.
- Izboljšane spretnosti in znanje na področju poučevanja predmetov, povezanih s STEM, s kuhanjem za osebe z intelektualnimi oviranostmi.
- Povečana izobraževalna ponudba učnih dejavnosti za osebe z intelektualnimi oviranostmi.
- Večja ozaveščenost o pomenu enakih učnih možnosti za vse ciljne skupine učencev in pomenu sledenja trenutnim izobraževalnim potrebam.
- Okrepljeno mreženje in/ali vzpostavljene nove mreže na lokalni in nacionalni ravni ter na ravni EU.
- Večja vključenost oseb z motnjami v duševnem razvoju v družbo.
- Možnost prilagoditve rezultatov projekta za druge ciljne skupine učencev in posledično večja izobraževalna ponudba.
Partnerji
- IC Geoss (koordinator)
- Zveza Sožitje (Slovenija)
- Consultoría de Innovación Social (Španija)
- ASSOCIAZIONE CULTURALE EUFEMIA APS (Italija)
- KENTRO DIADOSIS EPISTIMON KAI MOUSEIO TECHNOLOGIAS IDRYMA (Grčija)
Projekt traja od 1.10.2023 do 31.10.2025, sofinancira ga program Evropske unije Erasmus+.