Pilotne delavnice projekta Znanost kuhanja

V sklopu pilotnih delavnic projekta Znanost kuhanja smo udeležencem omogočili edinstveno priložnost, da skozi kulinarične izkušnje spoznajo osnovne znanstvene principe. Na treh srečanjih smo pripravili tri značilne jedi – tuscany fižol, paello in churrose – vsaka pa je ponudila vpogled v kemijske in fizikalne procese, ki se dogajajo pri kuhanju.

Tuscany fižol – Med pripravo smo raziskovali različne moke in njihove lastnosti, saj smo za bolj okusno jed tudi sami spekli kruh.

Paella – Pri tej španski specialiteti smo se učili matematike in kemije.

Churrosi – Ob tej sladici smo raziskovali, kako se moka obnaša v različnih okoljih.

Vsako srečanje je bilo preplet praktičnega dela in enostavnih znanstvenih razlag, prilagojenih zmožnostim udeležencev. Na ta način smo dokazali, da je znanost lahko dostopna, zabavna in predvsem – okusna!

Hvala udeležencem VDC Zasavje – enota Litija za odlično sodelovanje!!!

Projekt se nadaljuje z novimi recepti in raziskovanjem znanosti skozi kulinarične eksperimente. Ostanite z nami za več okusnih znanstvenih dogodivščin!